top of page
Search
  • Writer's pictureMore Snova

Objava na mreži 1

Zadarska Gimnazija Vladimira Nazora odazvala se javnom pozivu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sudjelovanje u projektu otvorene kohezije (ASOC) . Naš tim sastavljen je od 24. učenika trećih i drugog razreda pod vodstvom mentora prof. Marte Kinda i prof. Tihane Magaš. Projekt koji je naš tim odabrao je ''Projekt obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru''. Projektom se želi osigurati izgradnja novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Jedan od ključnih faktora prilikom odabira projekta koji ćemo pratiti i istraživati bila je želja za suradnjom s čelnicima i ljudima na terenu, ali i sve veća zainteresiranost za još uvijek neistraženim podvodnim svijetom. Za službeno ime projekta asocijativno smo odabrali "More snova" imajući na umu sam cilj projekta, koji je, kako smo već i prethodno naveli, proučavanje izgradnje Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Pazeći da naziv istraživanja predstavlja sam cilj odabranog projekta, odlučili smo se za naziv ” Above and under the sea”, gdje "above" predstavlja obnovu samostana sv. Nikole, a "under the sea" izgradnju novih prostora međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Sagledavši u konačnici sve skupa u dogovoru s našim dizajnerom, učenikom Filipom Miličevićem, osmisli smo i jedinstven logo za naš projekt koji na objektivan način prikazuje sve ključne poruke, odnosno ideje odabranog projekta.

Početak našeg prvog zajedničkog sata preko Zoom-a trajao je od 16 – 18h. Naše mentorice podijelile su nas u grupe u kojima smo svi zajedno istraživali određene aspekte ASOC projekta te se na taj način bolje s njim i upoznali. Nakon toga došlo je vrijeme za izbor projekta na temelju kojega bismo bazirali naše istraživanje. Istraživali smo aktualne projekte na području grada Zadra i županije, raspravili o njima te se,demokratskim putem, zajedno s mentoricama, odlučio za projekt Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru – izgradnja novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Odlučili smo se za ovaj projekt primarno zbog interakcije s njegovim čelnicima i ljudima koji su svaki dan na terenu koja nam je uvelike dostupna te naše velike zainteresiranosti za još uvelike neistražen podvodni svijet. U nadi da bi naši podvodni arheolozi mogli doći do novih zanimljivih otkrića, svi zajedno odlučili smo da je ovaj projekt najbolja podloga i tema našeg istraživanja. Naš cilj je, osim dolaska do novih otkrića, također i poučiti građane te ostale učenike o tome kako se realiziraju i provode projekti sufinancirani novcem iz EU fondova te na taj način povećati zainteresiranost za projekte slične ovome koji će se izvoditi u bliskoj budućnosti. Osim što ćemo pratiti provedbu projekta, također ćemo analizirati sve dostupne podatke i informacije.

Prilikom istraživanja projekta imati ćemo podršku škole, voditeljica projekta, nastavnika, organizacija civilnog društva, regionalnih koordinatora, institucija koje se bave strukturnim fondovima te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ovim projektom Zadar će postati važno središte podvodne arheologije na Jadranu, a voditelji projekta očekuju i značajan doprinos održivom turističkom i gospodarskom razvoju našeg grada te također pridodavanje važnosti kulturnoj baštini i starim građevinama našeg grada. Uz promatranje izvršenja radova, također ćemo i putem anketa i upitnika sakupljati mišljenja Zadrana i diskutirati sa stručnjacima iz raznih područja povezanih s projektom. Projekt je sufinancirala Europska unija putem Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program „Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadra“, u okviru Prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“ unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 29.985.487,36 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 25.487.664,25 kuna, dok je preostalih 4.497.823,11 kuna osiguralo Ministarstvo kulture i medija RH. Projekt je pripremio Međunarodni centar za podvodnu arheologiju na inicijativu Ministarstva kulture i medija uz potporu Grada Zadra. Tijekom višegodišnje pripreme projekta Ministarstvo kulture i medija, UNESCO i Grad Zadar uložili su gotovo 2,5 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije i arheološka istraživanja unutar kompleksa.



5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page